Džemy

Pre rad džemov používame divo rastúce plody z čistého prostredia Jeseníkov. Chceme ľuďom priblížiť autentické chute jednotlivých druhov ovocia, preto sú džemy jednodruhové. Obsahujú viac ako 50% ovocia, sú teda značené ako výberové. Ochutnajte niektorý z menej bežných druhov džemov, ktoré pripravovali gazdiné pred viac ako sto rokmi.

10 Nájdených produktov

Rakytníkový džem

Rakytník rešetliakový je zdomácnelý ovocný krík pochádzajúci z východu, niekedy nazývaný sibírský zázrak. Vedeli ste, že plody rakytníka obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínu C ako citróny? A nie len to, sú natlačené antioxidantami a vitamínami skupiny B, D, E. Ale čo je najzaujímavejšie - vitamínov zostáva stále dosť, aj po uvarení na džem. Zakladáme si na rýchlej výrobe, aby si všetky cenné látky zachovali čo najväčšiu silu. Vhodný je do jogurtov a zakysaných mliečnych nápojov a dodá výbornou chuť lineckému cukrovému. V chuti trochu pripomíná plod múčnatky (marakuja/ passion fruits).
Bezlepkový výrobok.
Zloženie: šťava z rakytníka 50%, cukor
Farba: rôzne farby
Malinový džem

Babička chodievala so smaltovanou kanvičkou na lesnú čistinku, kde vždy rástli maliny. Tie do kanvičky natláčala, až bola šťava po hrdlo. Doma na odšťavovacom mlynčeku sa všetko prepasírovalo, šup s tým do hrnce, zasypať cukrom a už se zbierala pena. Celá kuchyňa voňala malinami. Určite vyzkúšajte jej recept, skvelý je na lievance a palacinky.  
Bezlepkový výrobok.
Zloženie:  šťáva z malín 50%, cukr, prírodný pektín.
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Rozvar z čiernej bazy

Plody čiernej bazy sú jedinečné nie len po stránke nutričného složenia, ale sú zaujímave aj chuťovo. Rozvar v našom poňatí znamená tekutý džem. Svojou konzistenciou je určený k pridávaniu do jogurtov, mliečnych nápojov, liečivých čajov a koktejlov. Je to vynikajúca a jedinečná ingrediencia do omáčiek ku zverine.  
Bezlepkový výrobok.
Šťáva z plodov čiernej bazy 50%, cukor, pektín.
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Višňový džem s rumom Republica

Víťazny recept zo súťaže Flora Džem 2018 od autorky pani Květuše Hildebrandtové. Vychutnáte výraznu chuť višní, pravý trstinový rum im dodává veľmi príjemnú arómu.
Bezlepkový výrobok.
Višne odkôskované (60%), cukor, rum Republica Božkov, prírodný pektín.
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Šípkový džem

Šípkova marmeláda sa používala na natieranie na chleba, k lepeniu vianočného cukrového a samozrejme na výrobu šípkovej omáčky. Je to výborný doplnok k sýrom, predovšetkým k čerstvému koziemu syru.  
Bezlepkový výrobok.
Dužnina z planých šípok 59%, cukor,prírodný pektin, citronóva šťava.
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Jarabinový džem

Náš džem má typickou chuť jarabín s miernou horkosťou, pripomínajúcou pomerančovu kôru. Plody sú pred varením pasirované, tak že marmeláda je bez šupiek a zrniečok
Bezlepkový výrobok.
Dřeň z jedlých jerabín (50%), cukor.
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Džem z lesných brusníc

Keď bola úroda brusníc, vyrábala sa z nich vynikajúca marmeláda granátovej farby s báječnou sladkotrpkóu chuťou. Brusnicová marmeláda sa hodí k natieraniu na chlieb, ale tak isto výborne dopĺňa zverinové paštéty.  
Bezlepkový výrobok.
Zloženie: Brusnice 50%, cukor
Potlač: Potlač na dopyt
Tekuté korenie na varené víno 175g

Tekuté korenie? Áno, počujete dobre. Jedná sa o prírodny výluh kvalitného korenia tej najjemnejšej chuti. Obvykle sa musí korenie povariť vo víne, aby sa vonné látky uvoľnily. Lenže varením sa ztratí z vína alkohol a aroma a preto sa hovorý o menej kvalitných vínach “Na varenie dobré". Tak sme si povedali, že nechceme robiť kompromisy a korenie sme pre Vás vylúhovali dopredu. Teraz už teda žiadne varenie vína, stačí ho ohriať na konzumnú teplotu a dochutiť našim prípravkom. A nebojte sa použiť kvalitnejšie víno, určite nebudete ľutovať. Obsah tohto balenia je pripravený k zmiešaniu s 1-2L vína, podľa chuti.
Bezlepkový výrobok.
Zloženie: Sirup 89% (voda, cukor), korenie 5,5% (škorica, klinčeky, badyán), citrón
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Čierne orechy vo vanilkovom sirupe

Tak orechovicu pozná snáť každý. Teda pálenku, v ktorej sa macerujú zelené plody orechov. My sme našli starý recept na nakladané orechy. Proces je dosť zdĺouhavy, orechy sa musia veľa dní luhovať vo vode, až sú pripravené na zpracovanie, počas tejto doby chytia temnú čiernou farbu. Zalievame ich sirupom s prídavkom vanilky a ďalšieho korenia.  
Bezlepkový výrobok.
Zloženie: zelené orechy (Juglans regia L.) 45%, cukor, voda, vinný ocot, pravá vanilka, korenie
Farba: rôzne farby
Potlač: Potlač na dopyt
Mirabelkový džem

Mirabelkový džem v sebe ukrýva jemnú chuť podobnú ringlótam, ale zároveň ostréjšie kyselinky pochádzjúce z planého ovocia.
Bezlepkový výrobok.
Zloženie: odkôstkované plané mirabelky (Prunus cerasifera) 50%, cukor, želírujúca látka - prírodny pektín
Potlač: Potlač na dopyt